De verbouwing van de schuur

In maart 2014 zijn we begonnen met de verbouwing van onze grange. Na 2 eeuwen weer en wind doorstaan te hebben was de schuur helaas vervallen tot een bouwval die bij de eerstvolgende windvlaag kon instorten. Als het tijdens het najaars- en winterseizoen s’nachts weer eens hard had gewaaid was onze eerste reactie steevast: staat de grange er nog steeds? Op een gegeven moment ware er in de tuin rondom de schuur meer dakpannen te vinden dan op het dak. Er was dus werk aan de winkel.

Klik op de afbeeldingen voor een grotere versie.

Met 3 jaar ervaring in het verbouwen gingen we een nieuw klusje niet uit de weg maar het in oorpronkelijke staat herstellen van een 18e eeuwse normandische boerenschuur was ons toch iets te veel. Daarom hebben we de hulp ingeroepen van een professioneel dakbedekkers bedrijf en een metselaar. Deze 2 lokale ondernemingen vonden het een uitdaging om alles echt op traditionele wijze te doen. Alle houten balken en dakpannen die nog in goede staat verkeerden zijn hergebruikt en waar nodig aangevuld met ander gebruikt materiaal uit de omgeving. De enige concessie die we hebben gedaan is het feit dat we aan de achterkant de schuur niet hebben dichtgemaakt maar een half overdekt terras hebben gecrëeerd.

Na ruim 2 maanden getimmer en gemetsel was de nieuwe grange een feit en konden we begin mei het terras en de ping pong zaal in gebruik nemen. Er waren nog wel een aantal dingen die nog wat afwerking nodig hadden maar op z’n minst konden we onze seizoens gasten een prima terras aanbieden en kon er binnen getafeltennist en gevoetbald worden.

Aan het eind van een prima zomerseizoen zijn we in september verder gegaan met de verbouwing en hebben we de muren van de speelzaal gesloopt om ze daarna opnieuw weer op te bouwen met een mengsel van hennep en leem, in het frans ‘beton de chanvre’ genaamd. Dit is een oude techniek waarmee je snel een goede isolatie kunt creeren tussen de houten balken. Je maakt het mengsel aan in de betonmolen en als het begint te lijken op brinta dan is het klaar voor gebruik. Nadat de muren opnieuw stonden zijn we verder gegaan aan de binnenkant van het vertrek. Het idee was ontstaan om de ruimte in het naseizoen als een soort veranda te gebruiken waar tuinplanten kunnen overwinteren en waar het ook nog eens gezellig toeven is met een warme chocomel,  uitzicht op de prairie en voorbij huppende hazen en konijnen. De zaal is nu volledig geisoleerd en er zijn ramen aangebracht aan de oost-zijde waardoor een groot gedeelte van de dag er zonlicht binnenkomt.

Kortom in periode van ongeveer 6 maanden is de grange getransformeerd van een ruïne in éen van onze favoriete plekken om van de rust te genieten en voor de kinderen om te spelen.

Geplaatst in La Camillette News NL
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!